Μαθησιακή Αποκατάσταση

Ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» αναφέρεται σε μία ομάδα διαταραχών που εκδηλώνονται με δυσκολίες :

  1. Στην ομιλία
  2. Στη γραφή
  3. Στην ανάγνωση
  4. Στην ακουστική διάκριση
  5. Στην οπτική διάκριση
  6. Στην κατανόηση
  7. Στα μαθηματικά

 

Είναι εγγενείς και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες : α) τις Γενικευμένες Μαθησιακές   Δυσκολίες και β) τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.

Οι Γενικευμένες Μαθησιακές Δυσκολίες αφορούν παιδιά που μπορεί να βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, να έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, να έχουν Νοητική Υστέρηση ή να είναι αλλόγλωσσα. Επιπλέον παιδιά που δεν δέχονται περιβαλλοντικά ερεθίσματα ή παρουσιάζουν σχολικά κενά. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται αφορούν τα Μαθηματικά, την ορθογραφία, την κατανόηση, την ανάγνωση, τη γραπτή και προφορική έκφραση.

Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσγραφία, Δυσορθογραφία, Δυσαναγνωσία, Δυσαριθμησία) δεν οφείλονται σε Νοητική Υστέρηση, συναισθηματικές διαταραχές, περιβαλλοντικές ελλείψεις ή σχολικά κενά. Χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στην ανάγνωση και το γραπτό λόγο. Επιπλέον δυσκολίες παρουσιάζονται στην οργανωτική ικανότητα, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την επεξεργασία πληροφοριών.

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες οφείλονται στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Για αυτό τον  λόγο δεν εξαλείφονται αλλά μειώνονται σημαντικά. 

Το πρόγραμμα αποκατάστασης απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας και είναι εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση των Μαθησιακών Δυσκολιών συνδράμει στην γρήγορη αντιμετώπισή τους.

Συχνές ερωτήσεις: 

Γιατί είναι απαραίτητο το πρόγραμμα μαθησιακής αποκατάστασης;

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες οφείλονται στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Για αυτό τον λόγο δεν εξαλείφονται αλλά μειώνονται σημαντικά. Μπαίνοντας το παιδί σε πρόγραμμα, ενισχύει τις δυνατότητες του και αποδυναμώνει τις δυσκολίες του. Ανακαλύπτει τρόπους που το βοηθούν στη μελέτη και ενδυναμώνει την αυτοεκτίμησή του που εξαιτίας των δυσκολιών του έχει πληγεί.

Ποια είναι η συχνότητα του προγράμματος και ποια η χρονική διάρκεια του;

Η συχνότητα του προγράμματος καθορίζεται από τις ανάγκες και τις δυσκολίες του παιδιού. Συνήθως οι συνεδρίες πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος καθορίζεται από τον θεραπευτή. Μελετώντας την αξιολόγηση του παιδιού και βασιζόμενος στις ανάγκες του, ο θεραπευτής αποφασίζει και προτείνει το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στην εκάστοτε περίπτωση. Οι συνεδρίες έχουν διάρκεια 45 λεπτά.

Ποιες περιπτώσεις αφορά το πρόγραμμα Μαθησιακής Αποκατάστασης;

Παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με :
1) Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα
2) Αναπτυξιακές Διαταραχές
3) Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσγραφία, Δυσορθογραφία, Δυσαναγνωσία, Δυσαριθμησία)
Παιδιά που είναι αλλόγλωσσα ή δεν δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον τους.