Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στην θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Μία σχέση που χαρακτηρίζεται από άνευ όρων αποδοχή, ενσυναίσθηση και εχεμύθεια.
Η παρουσία δυσκολιών μπορεί να δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής του ατόμου και να εμποδίζει τις ομαλές διαπροσωπικές του σχέσεις. Επιπλέον, πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα σημαντικό για την επιβίωση του ατόμου.
Ο θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει τις δυσκολίες του και αποδέχοντάς τες, να τις αντιμετωπίσει. Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία καθώς ο θεραπευόμενος χρειάζεται να αποδεχτεί καταστάσεις και να αναγνωρίσει συναισθήματα που τον κλονίζουν. Οι αλλαγές που συμβαίνουν πολλές φορές μας καθηλώνουν και χρειαζόμαστε χρόνο για να τις ενσωματώσουμε στην μέχρι τώρα πραγματικότητα μας. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τον άνθρωπο να αποδεχτεί την αλλαγή και να την εμπεριέξει στην καθημερινότητά του. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει όμως αλλάζει ο τρόπος σκέψης του.
Η ψυχοθεραπεία βοηθά ανθρώπους με :
- Ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες
- Φοβίες
- Άγχος
- Αυτισμό
- Δυσκολία να διαχειριστούν καταστάσεις ή σημαντικές αλλαγές της καθημερινότητάς τους.
- Διάθεση να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους

Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται από τις ανάγκες του θεραπευόμενου.
Τι είναι η ψυχοθεραπεία και ποιοι είναι οι στόχοι της;
Η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του θεραπευτή με το θεραπευόμενο. Οι βάσεις της στοχεύουν στην εχεμύθεια, την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και την λειτουργική σχέση. Μία σχέση που βοηθά τον θεραπευόμενο να αποδεχτεί και να κατανοήσει τα συναισθήματά του. Επιπλέον, ο τελευταίος ανακαλύπτει νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων και αποκτά πάλι την ισορροπία στη ζωή του.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία;
Οι συχνότερες αιτίες που ωθούν τον άνθρωπο στη θεραπεία είναι :
α. άγχος ή φοβίες
β. διαζύγιο
γ. θάνατος αγαπημένου προσώπου
δ. αναπτυξιακές ή ψυχικές διαταραχές
ε. συναισθηματικές σχέσεις
στ. αναζήτηση εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης καταστάσεων
Ποια είναι η συχνότητα των συνεδριών και ποια η χρονική διάρκεια τους;
Συνήθως η ψυχοθεραπεία τοποθετείται χρονικά μία φορά την εβδομάδα. Στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου και την κρίση του θεραπευτή η συχνότητα των συνεδριών μπορεί να αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση ο θεραπευτής κρίνει και προτείνει στον θεραπευόμενο την κατάλληλη γι’ αυτόν συχνότητα συνεδριών. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι 45 λεπτά.